By: Come Haryatie

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  >  >>]    [Archive]
Thursday, 23-Apr-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
Que admitted jaundice


Baru je sehari balik umah, Que admitted jaundice hari ke-4. Dan kencing pinky. Nurse kata kencing berdarah cz x cukup susu. Sedih betol dengar kata x cukup susu sbb Que menyusu siang mlm breastfeed. Mommy pon rasa cam bnyk dah minum air, mkn kurma, mkn ulam pegaga, susu anmum, horlick. Takkan x cukup susu...uwaaa...3 hari 2 mlm jgk la kene tahan. Reading 13.8. Dulu dah penah experience ms Zig admitted, before g hospital mommy dah standby beg sbbnye confirm mommy pon stay hospital jgk. Mommy terus ke nursery hantar Que sementara daddy uruskan admission and GL. But bad news bila katil seme penuh...aduh! camne nih!Huhuuhu...Xkan mommy kene balik umah kot...abes Que nk sumbat susu formula ke. Tidaaaak...nnt dh x exclusive breastfeed la. Huhuhu...masa ni Allah je yg tau perasaan mommy.

Mommy smpi ckp kt daddy, xpela biar mommy tido kt surau je. Daddy tngk mommy semacam jek...Pastu daddy kuar g tngk jgk kot2 ade katil kosong utk mommy lodging. Si Que ni pulak letak je bwh lampu asik nanges je. Dari kol 2 ptg masuk nursery, smpi lah kol 8 mlm bnyk masa kt luar. Camne nk turun reading ni...Nurse yang jaga baby kt nursery seme advise, "puan pegi minum dulu puan, makan ke, minum bnyk2 kasi banyak susu, jgn tensen2, klu tensen, stress pon susu xmo kuar, puan g rehat dulu..." aduhai...so mommy dgn daddy pon g la kafe minum. Baru je smpi kafe kt bawah, nursery call, Que nanges lagi.

Alahai...camne nih, mommy pon naik atas sementara daddy tapau roti dgn horlick utk mommy. Mommy susukan jgk Que x kira la camne cara pon, hanya baby nye suction je yg ble membantu utk rangsang produce susu. Sambil mommy berdoa banyak2, ckp2 selalu dgn Que supaya jgn asik nanges je. Soh Que tido lama sket, supaya mommy leh rehat kejap. Lepas nyusukan Que dlm kol 7 mlm, tidokan dia, nurse letakkan dia bwh lampu balik. Mommy pon minum air sebanyak2 nya, mkn, minum horlick sket. Dah rehat tngk tv kejap, mommy try jgk pam susu, sikit pon sikit lah, ,janji ade usaha. Erm...mmg sket sngt yang dpt, x smpi 1 Oz pon. Susu pon still pekat kuning, colostrum still ade lg. Klu experience masa anak first dulu mmg first week mommy x bnyk sngt susu, after 10 days baru la bnyk smpi bengkak2 smpi demam.

Dalam kol 8.30mlm, sorg nurse dtg inform ade katil kosong...huhuhuhu...alhamdulillah....terus mommy g rehat, baring2 kejap, mommy soh daddy balik, rehat. Daddy pon dah seminggu x rehat, bnyk sngt urusan nk kene setel. So sepanjang lodger kt hospital, ape je yg mommy nk buat pon selain dr makan tido, every 2 hours nurse akan interkom soh g nursery utk breastfeed Que. Tapi rasanya x smpi 2 hours pon, kdg2 baru sejam nyusu, Que nanges lagi nk susu lagik. Baru mommy
rasa betol2 sacrifice. X tido mlm mommy. Kol 10mlm, 11.30mlm, 3.00pg, 4.30pg, 5.30pg, 7.30pg....timing yg Que nanges nk susu...sekali nyusu ade la setengah jam...just imagine mmg mommy x sempat nk lelapkan mata pon. Klu kt umah baby ade kt sebelah sumbat jek. Ni kt hospital, nurse panggil mommy kene kuar dr maternity ward berjalan ke nursery. But ms nyusu tu, mommy x putus2 ckp ngan Que, tido lama sket supaya cepat turun kuning, leh cepat balik. Leh tido ngan mommy. Mommy pon xdela penat sngt.

Esoknye pagi2 nurse amek darah utk bt blood test. Erm...pg tu mommy amek peluang tidoooo...tetiba daddy dtg...berbunga sket hati hehehehe...Sambil borak2 tngk tv tunggu result kuar, punye la lambat kol 12 tnghri baru dapat. Betapa frustnye bila reading pg tu 13.7. Xble kuar lg, x pasal2 mommy meleleh air mata. Huuhuhhu...Kene dok lg 1 mlm, aduuhh...dugaan betol. Tapi mommy x putus2 berdoa, usaha minum air sebanyak2nya. Tapi alhamdulillah Allah sentiasa ada bantu, hari ke-2 Que dah x nanges sngt. Cukup 2hours baru nk susu. Mlm ke-2 mommy susukan Que kol 12.30mlm. Mommy ckp ngan Que tido lama2 sket, mommy minum bnyk air, nnt mommy rehat cukup, ms mommy tido nnt susu leh kuar bnyk. Huh! Mmg betol2 dia tido lama, kol 5.30 pg baru bgn mntk susu. Lepas susukan Que mommy try pam lg, alhamdulillah leh dpt dlm 2oz. Lega sketttt...Hari ke-3 blood test lg baru la turun 11. Leh balikkkk....


Wednesday, 22-Apr-2009 16:09 Email | Share | | Bookmark
Syed Qhalish Shahab

 
 
 
View all 10 photos...

Alhamdulillah...xde ape yg mampu mommy ucapkan selain dari bersyukur ke hadrat Allah atas kurniaan anak kedua kami: Syed Qhalish Shahab. Kali ni bersalin x tau la mommy nk ckp cemane. Allah permudahkan segala2nya. Sampaikan x sangka sakit perut memulas mcm rasa nk ek ek tu upenye sakit dah nk bersalin. X sampai 1 jam mommy dlm labor room, baby Qhalish dah keluar.

Pagi 13 April tuh, mommy amek mc since due date 140409. Mmg dah plan la kot2 terbersalin aritu, so amek mc siap2, dibuatnye ms tu kt opis, ade jgk sape2 punye kereta bdk2 opis yang kene jadi ambulan nnt. Daddy pulak amek EL cz nk setelkan permit dokumen utk amek maid, so bnyk urusan nk setelkan aritu jgk since agak2 mommy akan bersalin pd 1404, and daddy pulak kene outstation for a week on 1904. Untuk memudahkan urusan submition docs tuh, mommy follow daddy ke imigresen putrajaya. Senang klu 2 org sekali pergi. As usual, klu g mana2, daddy akan drop mommy dulu, so mommy akan q, amek no dulu, and inform daddy kt mana sementara daddy cr parking. Mommy amek no, x ramai pon, 2 org je. Mommy sms daddy soh cepat. Daddy pon berlari2 la ke kaunter, smpi turn kitorg, daddy submit jek, sekali org kaunter tu ckp..."eh ni utk pembantu rumah, abg kene g wing blah sana..." Haiyaaaa....daddy tngk mommy dgn wajah yang ala2 garang la kunun nk marah...so mommy terpaksa la bt muka kucing shrek mintak simpati...huhuuh...daddy pon berjalan la dgn lajunya nk g amek no lagi. Mommy xle nk jalan laju2 dh ms tu, perut rasa dh berat sngt. Sekali amek no, ramai la pulak. Nk bt cemane, terpaksa tunggu lg. Daddy sempat la merayap g kantin tngk ape makanan best, kot2 da setel submit leh lepak jap makan.Smpi turn kitorg, org kaunter tuh cek seme complete kecuali matikan stem. Paling dekat nk matikan stem kt kajang, makk aii! jauh nye. Daddy tanya klu buat kt pusat bandar damansara boleh ke tak, Org tu ckp ha boleh lg dekat, susah2 je dtg jauh2 smpi sini.

Adoyai, so kitorg pn rushing ke lhdn wangsa maju matikan stem. Tapi mommy nye payslip sebulan je, so kene la blk umah dulu amek payslip lg 2 bln. After matikan stem mommy decide utk singgah opis utk amek brg. Dlm kol 12 lebih camtu kitorg rushing ke imigresen PBD pulak. On d way ke PBD tu tetiba mommy sakit perut memulas2 rasa nk ek ek. Tak lama pastu hilang. Tapi dlm 30min tu dtg balik. Klu ikutkan daddy nk soh mommy balik, tp kang susah pulak mommy xde, mommy pon decide utk folow je lah. Kang kt sana g la toilet membuang. Sampi imigresen PBD, drop mommy g amek no, ramai la pulak. Tunggu turn lg 10 org. Erm...dah tengahari ni, perut lapa pon ade. Siap ajak daddy lagi jom la kita gi lunch dulu. Dalam tngh menunggu tuh, sakit perut memulas makin kerap pulak. Utk hilangkan sakit mommy berjalan2, buat muka xde pape. Tapi mommy mintak tlg daddy g kt kaunter tanya boleh tak klu we all mntk potong Q since mommy tngh peknen tunggu hari nk bersalin, and tngh sakit perut pulak tu. Bertuah punye imigresen PBD nih. Sikit pon x boleh bertolak ansur. Jawapan diorg, "xble encik, kene tunggu ikut turn jugak. Klu tak encik dtg je la esok" Hampeh karo! Kecewa betol dgn service kerajaan klu mcm ni. Dah terang2 nmpk mommy mmg betol2 sarat tu pon x ble nk consider. Even mommy g JCo nk beli donut pon diorg kasi excuse x yah Q pon, terus g ke depan sbb tngh pregnant. Org melayu mcm ni la, xtau pk priority. Kadang2 pelik perangai org melayu, ape lagi kaunter perkhidmatan kerajaan. Diorg ni kene belajar ikut priority, wanita mengandung, org2 tua. Lepas ni kene hantar surat komplen.


Tunggu punye tunggu, smpi 1 tahap kesakitan mommy tuh smpi tangan menggigil. Daddy tanya contraction ke camne. Tapi mommy rasa bukan contraction, sbb ms Zig dulu tangkap kt pinggang. Ni sakit perut betol, sape pernah sakit perut yg cam salah makan, ala2, membuang cirit birit tuh....haaaaa...mcm tu la rasanya. Tapi sakitnye tu sakit yang lepas tu hilang. Ade lg 2 no je nk submit, tp mommy xle tahan dah. Jam masa tu dalam kol 2ptg. Mommy ckp kt daddy, jom g hospital terus. Xle tahan dah ni. Kitorg pon chow je lah. Bila masuk dlm kete, kesakitan tu makin kerap, utk legakan sakit tuh mommy baringkan sit and just tutup mata je. Daddy bwk kete rasanya dah mcm bwk ambulan kot.

Smpi Hospital Ampang Putri, daddy park depan2 emergency, tp mommy still leh jalan sendiri lg g kaunter inform sakit perut. Daddy amek buku hijau mommy dgn admission form yang dr. dah bg siap2 klu emergency. Nurse terus amek wheelchair and tolak mommy ke labor room. Mommy pon baring and nurse2 seme siap2 standby seme equipment. "Pn dah turun tanda ke?" Since pg tadi xde la tanda2 pape pon, even ms kt putrajaya mommy g toilet pon xde lak ape2 tanda. So nurse mintak izin utk cek either dah bukak ke belum, and sah! dah turun tanda darah dan dah bukak 5cm! "nampak gaya ni cepat ni puan, kita bg ubat buang air ye"waduh!

Terus nurse bg ubat utk buang air besar. Xsmpi 5min, mommy xle tahan g toilet. "Pn baik2 ye pn, jgn teran lak, kang lain lak citenye...hehehe..." Ble lg bt mommy senyum, tp punye best buang segala isi yg selama peknen asik sembelit je. Dah setel seme, sakit makin kerap. Daddy pon dah smpi labor room bwk siap2 labor beg mommy yang mommy dah stanby dlm kete. Mulut mommy dah start terkumat kamit baca doa nabi yunus. Mudah2an seme dipermudahkan. Mommy pon mintak ampun siap2 dr daddy, kot2 la ni kali terakhir ke...huhuuhh...

"puan nk ubat inject kurangkan sakit?" huh...xpela nurse, leh tahan lg ni...ok...nurse dtg lg cek, dah 8cm ni...wahhh...cepatnye...nurse pon bagi gas khayal...mmg best gile gas tuh, khayal x ingat seh! nurse terus panggil dr. fauziah cepat. Mommy masa tu mmg xle tahan dah rasa nk push sgt2 dah, and then dngr suara Dr. Fauziah...."ehhh nk beranak dah, ok2 cepat2. Lebih kurang 3 kali push gak la, kali ni mmg mommy push kaw2 nye and dah tau camne nk tahan baby tu supaya x masuk balik..hahaha...cam yg first dulu, daddy still ade dgn mommy kt sebelah, xtau la kuat mana mommy genggam tgn daddy ms tahan sakit tuh. Push punye push, support dr. hubby and nurse mmg bnyk membantu jgk. Mommy dngr nurse n dr. dpk puji2, good2, bagus, very strong lah u! ha tngh dok push tuh leh lg kembang tuh, tuh yg cepat kuar tuh gaknye! hakhakhak....genap 3.28pm, baby Qhalish pun keluar dengan jayanya.

Kali ni sikit je jahitnye. Lepas nurse bersihkan baby, daddy azan and qamat, nurse terus bg baby kt mommy kasi cium2, and then terus kasi susu...pandai pulak tu dia minum susu ye...Dah setel seme, nurse kasi mommy rehat sejam dlm labor room sebelum hantar mommy ke wad biasa. Kali ni x sempat langsung nk minum air selusuh ke, air bunga siti fatimah ke, ape2 lah seme x sempat. Rasanya sbb mommy aktif sngt kot sepanjang peknen kan Qhalish nih. So salah 1 petua utk kengkawan yg tngh peknen, klu nk senang bersalin mmg kene aktif, banyakkan berjalan, doa dan amalan2 semasa mengandung jgn tinggal, insyaalaah seme mudah.


Thursday, 12-Feb-2009 16:05 Email | Share | | Bookmark
Majlis Aqiqah Zig & Balqis - Birthday party Zig

budak mucuk baru bgn tido
dah siap pakai baju melayu
kasi inject sket pagi2 main belon
View all 35 photos...


Majlis Aqiqah untuk Zig & Balqis selamat diadakan di rumah Mama PJ. Untuk jimat kos, kami rancang share majlis dan memandangkan buat dlm bulan 2,a few days after Zig's 1st birthday, mommy and daddy terus buat sekali birthday party Zig. Sekali jalan jer senang. Buat kecik2 jek, klu buat besar2 pon Zig bukan paham kan. Dahla beli kek Zig xble makan. Org lain yg makan. Mommy & Daddy x jemput ramai pon, lebih pada sedara mara dan kawan2 terdekat jek. Alhamdulillah seme berjalan lancar walaupun sebelum tu macam2 halangan nk dapatkan kambing. Dah book elok2, kambing pulak sakit. Penin kepala daddy nk cr kambing yg harga murah. Tapi seme ok la. Caterer masak lauk kambing kuzi dgn kambing beriyani mmg sedap. Mommy yang x makan kambing pon leh makan banyak.

Birthday cake Zig mommy design sendiri, sehari sebelom majlis. Tu pun 15 minit jek. Main draft jek, pastu mintak aunty yang buat kek kawen mommy dulu realitikan. Sebbaik lawa kan. Plan asal nk order kt secret recipe and buat kartun2 tu or letak gamba Zig, tapi mahal la pulak. Skrg ni seme kene cut cost. Mommy kene pandai planning cost. Murah, cantik dan mesti sedap...hehehehe...sape kenal mommy tau la mommy ni punye financial cemane...

Pejam celik Zig dah pon setahun. Dan x lama lg nk dapat adik. Sejak dia setahun ni, mcm2 perangai, skill, kerenah Zig. Tapi mommy and daddy frust sket sbb x dpt tngk Zig betol2 berjalan bila cecah setahun. Berdiri dah cepat dah, tp berjalan lambat, smpi skrg still 3-4 langkah jek. Lepas tu merangkak balik, sbb dia rasa merangkak lg laju. Jangan malas2 Zig, nnt mommy tanak beli kasut lawa2. Zig pon kuat makan, pantang nmpk org makan, dia pon mula la mulut membebel nk mkn sekali. Siap tunjuk2 dgn jari ape yg dia nak. Klu ape yg kita tunjuk tu bukan ape yg dia nak, terus tolak ke tepi. Erm...bnyk lg la perkembangan Zig yang mommy x sempat nk listkan kt sini. Nanti klu ade ms mommy update lagi.


Thursday, 5-Feb-2009 14:18 Email | Share | | Bookmark
Happy 1st Birthday Zig!



Tuesday, 13-Jan-2009 14:52 Email | Share | | Bookmark
Cuti2 M'sia - Hyatt Regency Kuantan

 
 
 
View all 12 photos...


[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net